KsiążkiNewsletterKsiążkiPOLECAMY |
Kulisy Kulinarnej Akademii
Autor, przez wiele lat dziennikarz polskiej sekcji Radia France Internationale, po zlikwidowaniu przez Radio polskiej sekcji, wziąwszy odprawę postanowił przeznaczyć ją na opłacenie rocznego kursu w najsłynniejszej szkole kulinarnej świata - paryskiej Le Cordon Bleu. I chwała Mu za to, bowiem dzięki temu napisał wspaniałą książkę.
Autor podaje sporo ciekawych przepisów, które z powodzeniem można stosować również w naszych domach. Wszystkie składniki bez problemu można bowiem kupić w delikatesach lub przez internet. Świat się skurczył... do wielkości stołu
W miarę czytania odkryjemy, co dzieje się za zamkniętymi dla postronnych obserwatorów drzwiami Le Cordon Bleu, zajrzymy do pomieszczeń kuchennych, odwiedzimy "Sezam", czyli miejsce, gdzie przechowuje się produkty potrzebne do nauki i przygotowania dań.
Na przylądku Cap Ferret wybierzemy się na suto zakrapianą różowym winem wyprawę na rekiny, podczas której autor wspólnie z organizatorami znalazł się niechcący na poligonie morskim, gdzie akurat miały odbyć się testy nowej rakiety. Przy okazji dowiemy się, jak zrobić doradę w sosie anyżkowym.
W Kraju Basków przygotujemy ślimaki po baskijsku.
Nad Loarą nauczymy się faszerować ziołami szczupaka.
W Bretonii zajadać się będziemy owocami morza.
W Normandii napijemy się cydru przyrządzając perliczkę po normandzku.
W pachnącej lawendą Prowansji przygotujemy najsłynniejszą zupą rybną, czyli bouillabaise.
W Alpach rozgrzejemy się raclette i napijemy się wina po sabaudzku.
W Alzacji nafaszerujemy pstrąga smardzami.
I tak dalej, i tak dalej...
Dowiemy się z tej książki prawie wszystkiego o winach, serach i ślimakach. Dowiemy się, że kuchnia francuska jest w dużej mierze kuchnią regionów. Często prostą, chłopska i sycącą. Jednak wyznawcy Joela Roubuchon'a również znajdą coś dla siebie.
Jeśli uwielbiasz gawędy o jedzeniu w stylu Roberta Makłowicza lub Piotra Adamczewskiego, jeśli fascynuje Cię czytanie o innych krajach przez pryzmat kuchni w stylu Anthony Bourdain'a, a przede wszystkim jeśli kochasz jeść - kup tę książkę!
351 stron czyta się jednym tchem. To nie tylko relacja z nauki w Kulinarnej Akademii, ale i fascynująca wędrówka po stołach i regionach całej Francji. Kuchnia francuska uchodzi za najlepszą, ale i jedną z najtrudniejszych. Dzięki lekturze "Kulisów..." przekonać się możemy, że wcale taka niedostępna nie jest. Ba, moje oczy się otworzyły i przeświadczenie, że kuchnia francuska jest nadęta i pretensjonalna, ulotniło się jak dym z komina.
Polecam gorąco!
Kolejna książka pióra autora, którego głos jak i kulinarne fascynację można było usłyszeć w Trójce. Na co dzień korespondent z kraju wina i żabich udek pochyla się nad światem najlepszej szkoły gastronomicznej we Francji.
Książka bardzo ciekawa, z mnóstwem szczegółów, chyba aż nazbyt, musiałam zrobić przerwę, żeby wrócić i doczytać do końca. Świetnie się sprawdzała, kiedy była we fragmentach czytana przez autora w radiowej 'Trójce'. Do przeczytania przed podróżą do Francji.
Dosyć ciekawie się czyta, mnóstwo ciekawostek.
Książka dobra, zabrakło mi pełnych przepisów, tak żeby zobaczyć w kuchni jak to jest i przeżywać podróż razem z Autorem. Czasami opisy trochę się przedłużają, mimo wszystko polecam wszystkim amatorom kulinarnych podróży.
Kuchnia francuska z polskiej perspektywty.
Ciekawa pozycja
Fajna książka
|
Twoje narzędziaZakupy i usługiOferty pracyPodaj szczegóły pracy jakiej szukasz (zawód, miasto, stanowisko, itp.) lub wybierz branżę. |
O serwisie . Dla prasy . Regulamin . Polityka prywatności . Reklama . Kontakt . Uwagi i błędy |
Copyright © Kasat Sp. z o.o.