Książki

Newsletter

Tak, chcę otrzymywać bezpłatny newsletter.

 
Dziennik eGospodarka.pl
Analizator
Tydzień w gospodarce
txt html
 


E-booki w prezencie!
więcej informacji »

Książki

POLECAMY

 
 

Kulisy Kulinarnej Akademii



Autor, przez wiele lat dziennikarz polskiej sekcji Radia France Internationale, po zlikwidowaniu przez Radio polskiej sekcji, wziąwszy odprawę postanowił przeznaczyć ją na opłacenie rocznego kursu w najsłynniejszej szkole kulinarnej świata - paryskiej Le Cordon Bleu. I chwała Mu za to, bowiem dzięki temu napisał wspaniałą książkę. Autor podaje sporo ciekawych przepisów, które z powodzeniem można stosować również w naszych domach. Wszystkie składniki bez problemu można bowiem kupić w delikatesach lub przez internet. Świat się skurczył... do wielkości stołu W miarę czytania odkryjemy, co dzieje się za zamkniętymi dla postronnych obserwatorów drzwiami Le Cordon Bleu, zajrzymy do pomieszczeń kuchennych, odwiedzimy "Sezam", czyli miejsce, gdzie przechowuje się produkty potrzebne do nauki i przygotowania dań. Na przylądku Cap Ferret wybierzemy się na suto zakrapianą różowym winem wyprawę na rekiny, podczas której autor wspólnie z organizatorami znalazł się niechcący na poligonie morskim, gdzie akurat miały odbyć się testy nowej rakiety. Przy okazji dowiemy się, jak zrobić doradę w sosie anyżkowym. W Kraju Basków przygotujemy ślimaki po baskijsku. Nad Loarą nauczymy się faszerować ziołami szczupaka. W Bretonii zajadać się będziemy owocami morza. W Normandii napijemy się cydru przyrządzając perliczkę po normandzku. W pachnącej lawendą Prowansji przygotujemy najsłynniejszą zupą rybną, czyli bouillabaise. W Alpach rozgrzejemy się raclette i napijemy się wina po sabaudzku. W Alzacji nafaszerujemy pstrąga smardzami. I tak dalej, i tak dalej... Dowiemy się z tej książki prawie wszystkiego o winach, serach i ślimakach. Dowiemy się, że kuchnia francuska jest w dużej mierze kuchnią regionów. Często prostą, chłopska i sycącą. Jednak wyznawcy Joela Roubuchon'a również znajdą coś dla siebie. Jeśli uwielbiasz gawędy o jedzeniu w stylu Roberta Makłowicza lub Piotra Adamczewskiego, jeśli fascynuje Cię czytanie o innych krajach przez pryzmat kuchni w stylu Anthony Bourdain'a, a przede wszystkim jeśli kochasz jeść - kup tę książkę! 351 stron czyta się jednym tchem. To nie tylko relacja z nauki w Kulinarnej Akademii, ale i fascynująca wędrówka po stołach i regionach całej Francji. Kuchnia francuska uchodzi za najlepszą, ale i jedną z najtrudniejszych. Dzięki lekturze "Kulisów..." przekonać się możemy, że wcale taka niedostępna nie jest. Ba, moje oczy się otworzyły i przeświadczenie, że kuchnia francuska jest nadęta i pretensjonalna, ulotniło się jak dym z komina. Polecam gorąco!

Ocena: 6 , Michał Skoczek aka Żorż Ponimirski

 

Kolejna książka pióra autora, którego głos jak i kulinarne fascynację można było usłyszeć w Trójce. Na co dzień korespondent z kraju wina i żabich udek pochyla się nad światem najlepszej szkoły gastronomicznej we Francji.

Ocena: 5 , Maciej Maciejewski

 

Książka bardzo ciekawa, z mnóstwem szczegółów, chyba aż nazbyt, musiałam zrobić przerwę, żeby wrócić i doczytać do końca. Świetnie się sprawdzała, kiedy była we fragmentach czytana przez autora w radiowej 'Trójce'. Do przeczytania przed podróżą do Francji.

Ocena: 4 , Kasia

 

Dosyć ciekawie się czyta, mnóstwo ciekawostek.

Ocena: 4

 

Książka dobra, zabrakło mi pełnych przepisów, tak żeby zobaczyć w kuchni jak to jest i przeżywać podróż razem z Autorem. Czasami opisy trochę się przedłużają, mimo wszystko polecam wszystkim amatorom kulinarnych podróży.

Ocena: 4 , Tomek

 

Kuchnia francuska z polskiej perspektywty.

Ocena: 4

 

Ciekawa pozycja

Ocena: 4

 

Fajna książka

Ocena: 4

 

Twoje narzędzia

Zakupy i usługi

Oferty pracy

Podaj szczegóły pracy jakiej szukasz (zawód, miasto, stanowisko, itp.) lub wybierz branżę.

 
 
O serwisie . Dla prasy . Regulamin . Polityka prywatności . Reklama . Kontakt . Uwagi i błędy
Na skróty: Oferty pracy Kodeks pracy Kredyty i lokaty Wskaźniki i stawki Wzory dokumentów Kalkulatory Tematy Usenet

Copyright © Kasat Sp. z o.o.