Kolorowy, praktyczny i... apetyczny poradnik. Marketing sensoryczny jest użyteczny i sprawdza się w praktyce. Książka przedstawia wykorzystanie marketingu sensorycznego w kilkunastu branżach w Polsce i na świecie. Intencją autorki było napisanie poradnika i ten cel osiąga za pomocą wartkiej narracji oraz dużej liczby fascynujących przykładów. Istotną wartość książki stanowi 90 pięknych, kolorowych zdjęć ilustrujących udane wykorzystanie marketingu sensorycznego w praktyce.
Jak pisze sama autorka: Książka jest zbiorem najlepszych praktyk (best practices) z zakresu marketingu sensorycznego wykorzystywanych przez największe światowe marki.
Zmysły dla zysku zostały podzielone na branże oraz główne zagadnienia tematyczne, tj. reklamę sensoryczną i design sensoryczny. Nadaje to książce nieco eklektyczny charakter, a zarazem ułatwia korzystanie z niej. Wystarczy otworzyć ją na interesującej nas branży. Książka ma charakter praktyczny, a na końcu każdego rozdziału znajduje się narzędziownik zawierający gotowe do zastosowania rady i wskazówki
Napisałam tę książkę dla tych:
którzy nie mają pojęcia o marketingu
którzy o marketingu wiedzą trochę
którzy chcieliby dowiedzieć się więcej
a także dla teoretyków i praktyków marketingu
Książka zawiera opisane w przystępny sposób studia przypadku w formie łatwych do połknięcia pigułek do bezpośredniego zastosowania. Podaję liczne przykłady największych światowych marek wykorzystujących marketing sensoryczny od sektora finansowego, przez branżę spożywczą po elektroniczną. Marketing sensoryczny stał się modny, ponieważ sprawdza się w praktyce i przynosi wymierne korzyści.
Opisuję i wyjaśniam:
Co mają ze sobą wspólnego pasikonik, maltodekstryna i konfesjonał?
Czy perfumy mogą służyć jako zastawa stołowa?
Dlaczego pilot telewizyjny powinien być ciężki?
Czy można pakować odzież w tacki spożywcze?
Co to jest niebieski fenomen i łagodny masochizm?
Czy Tłusty mózg to dobry pomysł na nazwę firmy?
Po co sklep z odzieżą stawia do góry nogami budkę z hot-dogami?
Jak wejść w dotykową interakcję z billboardem?
Dlaczego patrząc na zdjęcia czarno-białe klient jest zrelaksowany?
Dlaczego będąc na diecie należy wybierać duże paczki chipsów?
Iwona Skowronek doktor nauk ekonomicznych w zakresie nauk o zarządzaniu. Wykładowca Studiów Podyplomowych Zarządzanie Wartością Klienta w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Autorka książki Marketing doświadczeń. Od doświadczeń klienta do wizerunku firmy, a także publikacji z zakresu zarządzania, PR, budowy satysfakcji klienta, brandingu. Prelegent na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Teoretyk i praktyk zarządzania. Zajmowała samodzielne stanowiska kierownicze odpowiadając za prace koncepcyjne, implementację marketingu sensorycznego oraz decyzje strategiczne.